Podle čeho vybrat krouhač sýra
Publikováno 31. 3. 2021
Elektrické krouhače sýra jsou nepsanou povinnou výbavou do každé fromagerie, pizzerie, provozovny rychlého občerstvení, ale i do supermarketu nebo dokonce cukrárny. Jaké jsou ale jejich základní parametry, jimiž byste měli řídit váš výběr?
Strouhat sýr na přípravu pizzy či jiných pokrmů ručně je v dnešní době nemyslitelné. Totéž platí i pro čokoládu, kokos a další přísady do sladkého pečení. Elektrické krouhače sýra naštěstí zvládnou tyto úkony bez problémů za vás. Univerzálnější modely pak umí i nakrouhat, naplátkovat či nanudličkovat zeleninu nebo dokonce nadrtit led. Co všechno byste měli zvážit při výběru krouhače sýra do vaší provozovny?
Kolik surovin budete chtít nakrouhat?
Tuto otázku je třeba zvážit v obou jejích významech:
- Kolik různých surovin budete v přístroji připravovat?
- Jaké množství za směnu bude potřeba nakrouhat?
Podle počtu surovin si vybírejte i model krouhače: čím více jich budete chtít nakrouhat, tím větší počet vyměnitelných disků byste měli mít k dispozici. Pokud již nebudou zahrnuté v základní výbavě krouhače, mělo by být možné je k němu dokoupit jako příslušenství.
Podle objemu zpracovávané suroviny si vybírejte kapacitu přístroje, a to nejen co do velikosti sběrné nádoby – pakliže nějakou má – ale především z hlediska hodinového výkonu.
Důležitý je spolehlivý motor
Stejně jako u automobilu je i u krouhače sýra důležitý kvalitní, certifikovaný motor, který je výkonný a zároveň i bezpečný. Ujistěte se, že u vámi vybraného krouhače je motor chráněný pojistkou proti přehřátí a přetížení. V závislosti na druhu a množství zpracovávané suroviny se podívejte rovněž na počet otáček za minutu.
Vsaďte na bezpečnost a snadnou údržbu
Jistě nechcete, aby byl u vašeho nového krouhače proces výměny disku dlouhý či zbytečně složitý. Ujistěte se tedy, že se s vybraným modelem dá pracovat rychle, plynule a zároveň bezpečně. Snadná výměna disku je důležitá i pro údržbu a čištění přístroje. V ideálním případě by všechny odnímatelné části krouhače mělo být možné mýt v myčce.
Kolik disků máš...
Podle surovin, které budete chtít v krouhači připravovat, si vyberte i adekvátní strouhací disky:
- na strouhání s různým průměrem strouhacích ok, od 2 do 8 mm,
- speciální na strouhání čokolády či mozzarely,
- extra jemný na strouhání parmezánu či ořechů,
- na plátkování a nudličkování zeleniny.
Pakliže si vyberete správně, stane se krouhač sýra nedocenitelným univerzálním pomocníkem pro každý den ve vaší kuchyni.