Podle čeho vybrat krouhač sýra

Publikováno 31. 3. 2021

Elektrické krouhače sýra jsou nepsanou povinnou výbavou do každé fromagerie, pizzerie, provozovny rychlého občerstvení, ale i do supermarketu nebo dokonce cukrárny. Jaké jsou ale jejich základní parametry, jimiž byste měli řídit váš výběr?

Strouhat sýr na přípravu pizzy či jiných pokrmů ručně je v dnešní době nemyslitelné. Totéž platí i pro čokoládu, kokos a další přísady do sladkého pečení. Elektrické krouhače sýra naštěstí zvládnou tyto úkony bez problémů za vás. Univerzálnější modely pak umí i nakrouhat, naplátkovat či nanudličkovat zeleninu nebo dokonce nadrtit led. Co všechno byste měli zvážit při výběru krouhače sýra do vaší provozovny?

Sýr nakrouhaný krouhačem sýra

Kolik surovin budete chtít nakrouhat?

Tuto otázku je třeba zvážit v obou jejích významech:

  1. Kolik různých surovin budete v přístroji připravovat?
  2. Jaké množství za směnu bude potřeba nakrouhat?

Podle počtu surovin si vybírejte i model krouhače: čím více jich budete chtít nakrouhat, tím větší počet vyměnitelných disků byste měli mít k dispozici. Pokud již nebudou zahrnuté v základní výbavě krouhače, mělo by být možné je k němu dokoupit jako příslušenství.

Podle objemu zpracovávané suroviny si vybírejte kapacitu přístroje, a to nejen co do velikosti sběrné nádoby – pakliže nějakou má – ale především z hlediska hodinového výkonu.

Důležitý je spolehlivý motor

Stejně jako u automobilu je i u krouhače sýra důležitý kvalitní, certifikovaný motor, který je výkonný a zároveň i bezpečný. Ujistěte se, že u vámi vybraného krouhače je motor chráněný pojistkou proti přehřátí a přetížení. V závislosti na druhu a množství zpracovávané suroviny se podívejte rovněž na počet otáček za minutu.

Vsaďte na bezpečnost a snadnou údržbu

Jistě nechcete, aby byl u vašeho nového krouhače proces výměny disku dlouhý či zbytečně složitý. Ujistěte se tedy, že se s vybraným modelem dá pracovat rychle, plynule a zároveň bezpečně. Snadná výměna disku je důležitá i pro údržbu a čištění přístroje. V ideálním případě by všechny odnímatelné části krouhače mělo být možné mýt v myčce.

Kolik disků máš...

Podle surovin, které budete chtít v krouhači připravovat, si vyberte i adekvátní strouhací disky:

  • na strouhání s různým průměrem strouhacích ok, od 2 do 8 mm,
  • speciální na strouhání čokolády či mozzarely,
  • extra jemný na strouhání parmezánu či ořechů,
  • na plátkování a nudličkování zeleniny.

Pakliže si vyberete správně, stane se krouhač sýra nedocenitelným univerzálním pomocníkem pro každý den ve vaší kuchyni.