Jak vám v gastronomii pomůže vakuování potravin a co k němu potřebujete?
Publikováno 23. 5. 2023
Snad každý gastro provoz chce zredukovat množství vyhozených potravin na absolutní minimum. Právě s touto problematikou vám pomohou vakuové baličky potravin. Víte, jak si pro vaši provozovnu vybrat tu správnou?
Vakuované potraviny vydrží 3 až 5krát déle než jejich nebalené protějšky. A navíc si uchovávají i svou původní barvu, aroma a čerstvou chuť. To proto, že většina faktorů způsobujících kažení potravin, pochází ze vzduchu. Vakuování potravin vám tak v konečném důsledku pomůže minimalizovat ztráty surovin a ušetřit náklady.
Princip vakuování
Vakuová balička potravin je užitečné gastro vybavení, které odsaje veškerý vzduch z okolí vybrané potraviny umístěné do speciálního sáčku. Ten je ještě v baličce následně zataven.
Ve vakuu můžete uchovávat nejrůznější druhy potravin od pečiva, přes šunku, ryby nebo mleté maso, až po ovoce a zeleninu. Vakuování prodlouží surovinám životnost a díky praktickému balení vám navíc i ušetří místo při skladování.
TIP: Věděli jste?
Některé potraviny jako je česnek, houby nebo měkký nepasterizovaný sýr se k vakuování nehodí vůbec. Další potraviny jako například brokolici, květák nebo zelí je potřeba před vakuováním blanšírovat.
Druhy vakuových baliček
Baličky, využívané v gastronomii, se v zásadě dělí na dva typy: komorové baličky a modely s externím odsáváním. Vybírejte podle toho, jak intenzivně chcete baličku využívat a jak často budete balit tekuté potraviny.
Baličky s externím odsáváním se hodí spíše do menších provozů s nižší frekvencí využití. Jsou levnější a kompaktnější než jejich komorové protějšky, ovšem neporadí si s tekutými potravinami.
Komorové baličky oproti tomu zvládnou vakuovat i tekuté potraviny a vydrží v provozu klidně plných 8 hodin. Nejsou ovšem tak skladné a také bývají dražší.
Nezbytné příslušenství
Abyste mohli začít s vakuováním, budete ještě potřebovat speciální sáčky do vakuové baličky. Při jejich nákupu dávejte pozor, abyste vybrali správný typ sáčku pro váš model baličky. Do komorových baliček totiž patří sáčky hladké, do modelů s externím odsáváním zase vroubkované.